Странице

понедељак, 18. фебруар 2013.

NINFA

Latinski naziv : Nymphicus hollandicus
 Engleski naziv : Cockatiel
 Prosečna visina : 32 cm 




Prirodno stanište Ninfi je Australija.

Mogu se naći praktično na svim vrstama otvorenih terena, preferira područja u blizini vodotokova.
Ninfe su mnogobrojni u prirodi i nisu ugroženi kao vrsta.




 Ninfe žive obično u parovima ili malim stadima, jako retko u  velikim grupama i do nekoliko stotina ptica kad je dovoljno hrane ili za vreme sezonske seobe.



 

 Vreme provode na golim granama drveća ili mrtvim stablima, vrlo su tihi kada tragaju za hranom.

  




Oglašavaju se uglavnom kada lete.














 Hrane se raznim travama i semenjem, voćem i bobicama. Kada se hrane u poljuprivrednim oblastima često izazivaju znatna oštećenja na usevima.














 Sezona parenja Ninfepapagaja je uglavnom izmedju avgusta i decembra, ali praktično moguća tokom cele godine, zavisi od povoljnih klimatskih uslova, moguće je i iznošenje legla jedno za drugim. 












Vole da se smeste u šupljinama drveća ili u granama visokog drveća.,Nose 2 do 5 jaja, inkubacija 19 dana; leglo čuvaju oba roditelja, mladi napuste gnezdo za 5 nedelja, jaja je veličine 19,0 mm.



 
















Ninfe je mirna vrsta papagaja sa melodičnim glasom, brzo postaje poverljiv prema čoveku, nije težak za uzgoj i neškodljiv je za druge ptice.



 


 Veoma tolerantan prema drugim vrstama ptica i u uzgoju se može čuvati sa nekom od tolerantnih vrsta.









Mogu se hraniti raznim semenjem ili  mešavinu različitih hrana za ptice, ponekad davati zob i razne vrste voća i povrća


недеља, 10. фебруар 2013.

Tigrice

TIGRICA

Latinski naziv : Melopsittacus undulatus

 Prosečna visina : 18 cm

 








 Ovo je jedna od najpoznatijih i najrasprojtranjenije čuvanih papagaja kao kućnih ljubimaca, kako kod nas, tako i širom Evrope, pa i sveta. Postojbina ove vrste je skoro čitava Australija, izuzev obalskih zona.

 Gnezde se u dupljam drveća i to u jatima, iz čega se vidi da je reč kolektivnoj vrsti papagaja. Njihova osnovna – prirodna boja je zelena sa žućkastom glavom i sa po tri crna pera u obliku minđušica sa svake strane vrata, a krila su prošarana crnim prugama, po kojima je ova ptica i dobila ime, asocirajući na šare tigra, dok je rep plavičasto zelen. 


Dužina joj dostiže i do 19 cm. U dugotrajnim periodima suše, koji nisu retki za Australiju, migriraju u velikim jatima, do kišovitih predela, gde odmah počinju sa gneždjenjem, a napuštaju okolinu po izleganju mladih. Ženke snesu 5-7 nekada i do 10 belih jaja veličine 9 x 15 mm. 


Pošto snese drugo jaje, počinje da leži na njima, s tim što jaja snosi svaki drugi dan. Period inkubacije traje od 18-21 dana, a mladi po izleganju ostaju u gnezdu 4-5 nedelja. 













Dve nedelje nakon izletanja iz gnezda, a to je period u kome uče od roditelja da se sami hrane i usavršavju letenje, mladi su osposobljeni za nezavisan život, pa napuštaju roditelje.







 Što se ishrane tiče, tigrice su veoma zahvalne i nezahtevne ptice, jer im je ista jednostavna: seme prosa, ovsa, muhara, kanarinsko seme, svetlo seme, a što se tiče voća i povrća, treba im davati jabuke, šargarepu, spanać, lišće maslačka ili trave mišovke.




  Ako se ovaj papagaj kao kućni ljubimac drži pojedinačno u kavezu, onda se on uz malo strpljenja može naučiti da opnaša priličan broj reči i to veoma čisto i razgovetno, uz obavezno puštanje iz kaveza, što će mu omogućiti da veći deo dana provede na vašem ramenu ili glavi, što svako od nas i očekuje od kućnog ljubimca.